Varmepumper

Hva er en varmepumpe?
Varmepumper flytter varme fra et sted med en gitt temperatur til et annet med høyere temperatur, en prosess som kalles varmepumping. Med andre ord, man produserer varme med uteluften som energikilde! Dette er kort fortalt hva en varmepumpe gjør. De fleste luft-til-luft varmepumpene er imidlertid reversible. Dermed kan disse flytte varme inn i en bygning om vinteren og ut av bygningen om sommeren.

Hva kan man spare?
Ved vanlig fyring stiger den varme luften opp mot taket. Dette gjør at det blir en del varmere i høyden enn det er langs gulvet. Dette fører til at det blir brukt unødvendig mye på varme og fyringsutgifter. Med en varmepumpe sirkulerer varmen slik at temperaturen blir behagelig jevn gjennom hele huset. Elektriske panelovner bruker opptil fem ganger så mye elektrisitet som en varmepumpe!

Helsefordeler?
De har støv og mikrofilter som fjerner støv, pollen og andre uønskede partikler. Dette er noe som kan gi irritasjoner eller allergi. Den sirkulerte luften er ikke bare bra for deg og din familie, men det vil også være bra for husets planter og kjæledyr!

Virkemåte?
En varmepumpe er en maskin som fremskaffer varme på en spesielt effektiv måte. Den benytter høyverdig energi (ofte elektrisitet) til å frembringe lavverdig energi (varme). Varmepumpen benytter seg av prinsippet at en gass (fluid) blir varmere hvis trykket økes, mens den blir kaldere hvis trykket reduseres. Ved å komprimere og ekspandere et fluid er det dermed mulig å flytte (pumpe) varme fra en relativt kald omgivelse (ute), til en varmere omgivelse (inne).